Till startsidan

Presentation

Startsida

Innehåll

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                             Athos idag - Munkrepubliken                                                              Athos idag - Inför ett besök

Skola och munkliv
 

Giannis har varit på besök hos sina föräldrar och småsyskon i Thessaloniki och är väg "hem" igen. Han sitter på färjan som en gång om dagen går mellan Ouranoupolis och Daphní.
Giannis verkar vara klädd som en munk men någon munk är han inte - inte än i alla fall. Han är 17 år och går på gymnasiet i Karyés, huvudorten på Athos. Ett 50-tal pojkar är elever vid skolan som bedriver undervisning på högstadie- och gymnasienivå.

De unga pojkarna har själva valt att gå i skolan här. Som i andra internat får de åka hem under ferierna och ibland dessutom av någon särskild anledning. Livet på Athos är omväxlande för dem. Varje kloster firar sitt speciella helgon en dag på året och då får eleverna åka dit och delta i gudstjänsterna som kan hålla på hela natten. Låter detta konstigt och främmande för en svensk tonåring som är protestant? Säkert, men inte för en ortodox eller katolik som är van vid klosterliv i sin kyrka.

Dessa tre pojkar heter Panos, Stavros och Dimos.
 
När pojkarna har gått ut skolan måste de först skaffa sig en utbildning. Det är kravet för att bli antagen som novis i ett kloster på Athos. En yrkesutbildning för att bli snickare, elektriker eller kock är lika välkommen som att komma tillbaka som färdig läkare, jurist eller dataexpert och sedan tillbringa resten av livet här.
 
I ett kloster är just nu en ung svensktalande företagsekonom novis. Han är visserligen grek men doktorerade i Lund. Under alla år hade han en föresats, nämligen att efter studierna bli munk på det Heliga Berget.
 
Inom tio år är kanske alla fyra pojkarna tillbaka men då som noviser. Som sådana har de en mentor som de träffar varje dag och som ger dem andlig vägledning. Efter kanske tre år anser handledaren och igumenen (abboten) att de är mogna att avlägga de tre löftena kyskhet, fattigdom och lydnad och bli riktiga munkar.
 

Munklivet på Athos

Hur är det att vara munk på Athos? Dygnet är indelat i tre delar med lika mycket arbete, gudstjänst och vila. Vespern, kvällsgudstjänsten kl 17, inleder den nya dagen och därefter är det middag och en avslutande gudstjänst.  Klosterporten stängs kl 21. Halv tre på natten går en munk runt kyrkan och slår med rytmiska slag på en bräda för att väcka alla, munkar som pilgrimer. Det upprepar han var femte minut.

 

Klockan tre börjar en serie gudstjänster som avslutas omkring halv åtta. De utgör de första timbönerna (tidegärden), följda av den gudomliga liturgin (mässan). Därefter går alla till trapezan, matsalen, där den ena av dagens två måltider serveras. Den andra följer efter vespern. Vid båda måltiderna serveras rätterna kalla. Kött är förbjudet men fisk, bröd, grönsaker av olika slag och frukt står alltid på matsedeln. Vatten och vin finns på bordet. Sedan börjar arbetsdagen som kan bestå av inre uppgifter: städning, köksarbete, reparationer … eller arbete utanför klostret i skogen med avverkning eller i köksträdgården, kanske byggnadsarbete.

De munkar som skall bli präster ägnar delar av dagen åt teologiska studier. Lärarexpertis finns i alla kloster. Men hela tiden skall en munk för sig själv läsa Jesusbönen: Herre Jesus Kristus, Guds son, förbarma dig över mig, syndare.
 



De otillgängliga bergstrakterna på Athos sydväst sida

 

Så förflyter dagarna och åren i klostergemenskapen. Munkarnas manliga släktingar kommer då och då som pilgrimer på korta besök för andliga samtal. Kvinnliga anhöriga kan en munk få tillstånd att tala med i telefon.

Men inte alla lever i något av de 20 klostren. Många bor i en skyte, som kan se ut som en klosterbyggnad eller som en munkby. Andra lever i mindre enheter. Så finns också eremiterna i de otillgängliga bergstrakterna på sydvästsidan av halvön. Kanske Giannis, Panos, Stavros eller Dimos om 20 år har dragit sig tillbaka dit.

                                                             Athos idag - Munkrepubliken                                                              Athos idag - Inför ett besök