Tillbaka

Isländska uppgifter om Kungahälla
Publicerad i Lysekilsposten 8 Juni 2011

 Sven H. Gullman

 

På isländska har ordet saga en annan innebörd än vad vi menar. Den behöver inte alls innehålla något av fabulering eller ha någon släktskap med en folksaga. Den är helt enkelt en muntlig eller skriftlig prosaberättelse, ofta med historiskt innehåll, i de flesta fall med repliker som gör framställningen levande. Det författades åtskilliga sagor på Island och Njáls saga är en av dem. Den räknas till medeltidens märkligaste prosaverk i Norden. Den är dessutom den till omfånget största bland de isländska sagorna. Den är en av de mest kända och rymmer åtskilligt av kunskap om tiden från 800-talet fyra hundra år framåt. Men sagan trycktes inte förrän 1777. I stället skrevs den av åtskilliga gånger, d v s man kopierade kopior och kopierade dessa i sin tur. Det kan medföra att berättelsen på flera punkter inte återger den ursprungliga versionen. Men även om man inte vet hur denna såg ut, är huvuddragen i sagan desamma. Det gäller också de avsnitt om historiska händelser som berör det samtida Vikens sydöstligaste del, dvs det nuvarande Bohuslän. Att de skildrar vad som verkligen har inträffat är forskare numera överens om. En annan sak är att enstaka detaljer ingick i författarens frihet att fabulera. Njáls saga handlar inte bara om Island. Perspektivet når längre och läsaren får uppleva sammandrabbningar på Irland, vallfärder till Jerusalem och stormannamöten i Skandinavien, bl a i gränstrakterna mellan Norge och Danmark (det svenska riket var under uppbyggnad och hotade ännu inte de två andra länderna).

Isländsk språkövning

Njáls saga börjar med att en man vid namn Hrut på grund av arv måste fara från Island till Norge. Han tar med sig sin farbror Ossur. Efter ett uppehåll på den norska västkusten kommer de till sydöstligaste Viken, nära Göta älvs mynning. Seglatsen från Island har tagit några veckor. För att träffa kungen beger de sig till Kungahälla där denne befinner sig med sin mor. Kungen heter Harald, kallad Gråfäll. Hans mor är drottning Gunhild. Läsarna inbjuds nu till en liten språkövning. Isländska är ett nordiskt språk och nedanstående text bör inte vara alltför svår att förstå:

Haraldur gráfeldur réđ fyrir Noregi; hann var son Eiriks blóđöxar Haralds sonar hárfagra. Gunnhildur hét móđir hans. Þau höfđu ađsetu austur í Konungahellu. Nú spurđist skipkoman austur þangađ til Vikurinnar. Og þegar er þetta spyr Gunnhildur, frétti hún eftir, hvađ íslenzkra manna væri á skipi; henni var sagt, ađ Hrútur hét mađur og var bróđurson Össurar. Gunnhildur kallar á skósvein sinn, er Ögmundur hét: ”Ég vil senda Þig til Vikurinnar á fund Össurar og Hrúts,og seg, ađ ég býđ þeim báđum til míni vetur og ég vil vera vin þeirra. Ég skal og koma honum fram viđ konunginn”.

På svenska lyder texten: I Norge härskade Harald Gråfäll; han var son till Erik Blodyx, Harald Hårfagers son. Gunhild hette hans mor. De hade sitt säte i Kungahälla öster ut (i Viken). Nu spred sig ryktet att det hade kommit ett skepp till Viken. När Gunhild fick reda på detta, frågade hon vilka isländska män som var med på skeppet. Hon fick svaret att en av männen hette Hrut och var brorson till Ossur. Gunhild kallade till sig sin uppassare som hette Ogmund: ”Jag vill sända dig till Viken att leta upp Ossur och Hrut och säga att jag bjuder dem båda till mig och att jag vill vara deras vän. Jag skall också låta honom träffa kungen”.

Kungar på 900-talet verkliga personer

Den kung som omtalas, Harald Gråfäll, levde vid mitten av 900-talet, mitt under vikingatiden. Uppgifterna om honom och hans mor är historiskt belagda. Det anges i texten att han var sonson till Harald Hårfager. Denne skall ha krossat de många norska småkungarna genom slaget vid Hafrsfjord 872 och enat Norge. Enligt uppgift mördades Harald Gråfäll 965. Han skall då ha varit kung i ett trettiotal år. Tillnamnet kan i vår tid förefalla egenartat. I själva verket går det tillbaka på en statussymbol. Benämningen ”gråfäll” betydde att han bar en mantel av hermelin eller mård. Alternativt rörde det sig en ekorres grå vinterpäls som värderades högt långt fram under medeltiden. Gunhild var dotter till den danske kungen Gorm. Erik Blodyx regerade i ett par år – tillnamnet fick han eftersom han sägs ha tagit livet av fem yngre bröder.

 

Till nästa artikel i serien

 

Tillbaka