Tillbaka

Skonaren Mildred i Lysekilsposten
 

Publicerad i Lysekilsposten Januari 2014

Sven H Gullman

Den 27 dec 2013 hade Lysekilsposten på sidan 14, en illustrerad notis om skeppet Mildred. Detta lockade mig att ta reda på mer om detta fartyg.

 

Artikeln var hämtad från Föreningen Laurins arkiv. Bilden visar att hon sjönk med alla segel uppe. Det finns mer att berätta om Mildred. Som man kan se på fotografiet var hon en tremastad skonare av trä. Hon byggdes 1889 i staden Padstow i Cornwall i sydöstra England, var på 207 registerton och mätte 35,2 x 7,4 x 3 m. Vid olyckstillfället skulle Mildred transportera slagg från staden Newport i Wales till London. För att göra det måste hon runda Gurnards Head som ligger isolerat nära Land´s End i det kargaste Cornwall.

 

Landtungan Land´s End är för övrigt det brittiska fastlandets västligaste punkt. Kuststräckan var ökänd bland sjöfolk. Dessutom är den full med rev och grund. Natten mellan den 6 och 7 april 1912 rådde det tät dimma, det var det dåligt väder och Mildred kunde inte hålla kursen utan drev vid midnatt mot klipporna. Besättningen arbetade på för att rädda fartyget men måste så småningom ge upp och måste se till att rädda sig själva. Klockan sex på morgonen lyckades de få i livbåten och rodde i den grova sjön längs klipporna till St Ives, på den tiden ett stort fiskeläge men i vår tid mest känt som semesterort. Skepparen hette Larcombe och den övriga besättningen på fem man bestod förutom styrmannen av två irländare, en från Wales, och en mexikanare från Vera Cruz. När de så småningom med en större båt återvände till skonaren kunde de bara konstatera att hon hade sjunkit med fulla segel. Innan fartyget bröts ner, något som skedde snart, var det ett populärt motiv att fotografera, men vem som har tagit det fotografi som tidningen visar är okänt.

 

Tillbaka