Presentation

Startsida

Innehåll

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recensioner

 

Länstidningen Södertälje 7 feb 2006

 

Länstidningen, Södertälje 7 feb 2006.

Spännande om Shetlandskyrkan

På skotska (fram till sent 1400-tal norska) Shetlandsöarna, där Nordsjön och Atlanten möts, fanns under större delen av 1900-talet en svensk kyrka. 1992 tog orkanen den och ingen såg längre någon mening med att bygga upp den. Men i sin krafts dagar var den Göteborgs stifts västligaste utpost.

Om detta berättar förre rektorn för Nya Elementarskolan i Stockholm, filosofie magister Sven H. Gullman  i Bohusläns museums årsbok för 2005 (finns även som särtryck). Han har med hjälp av bland annat lokaltidningen Shetland Times fått fram gamla fotografier, och Svenska Kyrkans missionsstyrelses protokoll är en annan av hans källor.

En klippa i havet

En klippa i havet var provinsialläkaren på Unst, dr Saxby. Bland annat tog han hand om nattvardskärlen och grävde ned dem i sin trädgård under andra världskriget, så att inte tyskarna skulle få tag i dem. Hans mottagningssköterska, som år 2004 avled, 100 år gammal, spelade orgel i gudstjänsterna. Saxby själv belönades av svenska staten med Vasaorden.

Det var fisket efter långa, den vanligaste råvaran till lutfisk, som varje år förde hundratals svenska sjömän till Shetland, och där blev de sedan kvar under tiden april juni.

De saknade svårt kyrkan därhemma och Guds ord. 1901 skrev kyrkoherden på ön Unst till Svenska kyrkans missionsstyrelse att det behövdes en svensk prästman där. En sådan anlände också våren 1902. Han höll kyrka utomhus, på båtarna och i den lokala kyrkan, men då först klockan åtta på kvällen.

Så till slut byggdes en kyrka i fiskeläget Baltasound på Unst, i vilken präster från Göteborgs stift tjänstgjorde under långasäsongen och där gudstjänst kunde hållas på rimligare tider. Den invigdes 1910.

Sven H Gullman, som tidigare bland annat skrivit en bok om klostrenhalvön Athos i Grekland, skriver enkelt, lättfattligt och spännande om Church of Sweden Mission to Seamen. Han redovisar också en lista över alla präster som tjänstgjorde på Unst, den siste 1956.

                                                                            Ida Dahlgren

Tillbaka