ATHOS Det Heliga berget

omslag Athos det heliga berget
Athos det heliga berget

Utgiven 2004 av Norma förlag, inb. illustr. 192 sidor. ISBN 91 7217 069-7

För första gången föreligger det nu en bok på svenska som utförligt berättar om livet på det Heliga berget Athos. Författaren har gjort upprepade besök där och genom samtal med munkar fått inblickar i det andliga livet.

Athos lockar och fascinerar många – stöter bort en del. Halvön med samma namn i nordöstra Grekland ser på kartan ut som andra landområden. Men en sak är annorlunda. Inte bara det att omkring 2000 ortodoxa munkar lever där. Inte heller att Athos kallas det Heliga berget. Sedan mer än tusen år har kvinnor varit förbjudna att komma dit. I en tid när invånarna i EU:s länder fritt kan röra sig över gränserna, blir det stopp vid Athoshalvön. För att sätta sin fot där krävs ett särskilt tillstånd. Dessutom att vara man. Kvinnor göre sig icke besvär. Där gäller ingen vanlig jämställdhet.

På Athos bestämmer munkarna och halvön har sin egen autonomi inom Grekland. Egen regering och eget parlament beslutar enligt en tusenårig författning. Och fortfarande söker sig många unga män dit för att tillbringa resten av sina liv i kloster eller som eremiter i otillgängliga berg. Tillvaron på Athos har inte förändrats mycket sedan 800-talet då de första klostren började byggas. Dygnets indelning är densamma – åtta timmar gudstjänst, åtta timmar arbete och åtta timmar vila. Men också under arbetet skall en munk be tyst.