Svensk VVS historia

Den här artikeln eller blogginlägget om man vill säga så, kommer skilja sig lite från tidigare artiklar istället för att handla om kyrkan eller historiska platser. Kommer den handla om Sverige och Svenskens relation till sanitet. För att vara mer exakt så kommer vi göra en enklare djup dykning i Svensk VVS historia.

Ett stor tack med till Magnus Lundin en riktigt trevlig rörmokare som jag hade förmånen att träffa på. I dagligdags så jobbar Magnus med badrumsrenovering i Örebro med omnejd. på VVS-företaget Mälardalen VVS.

Vad betyder VVS?

Innan vi kikar närmare på hur utvecklingen har tagit fart och ändras övertid, måste vi först reda ut vad menas med VVS? VVS är en förkortning för värme, ventilation och sanitet ett vanligt missförstånd är att något av V i VVS skulle stå för vatten.

Vad menas med sanitet?

Ordet sanitet kan för många ibland uppfattas som inte sägande, men har en naturlig koppling till VVS. Och när man väl förstår vad ordet sanitet betyder och står för så känns det väldigt naturligt.
Sanitet omfattar själva systemet i sin helhet som leder samt tar hand om vätskor och gaser. Det kan tillexempel vara ett avloppsrör i ett badrum eller tappvatten rören i en källare.

Vad betyder RSK och RSK-nummer?

Ett RSK-nummer är ett unikt nummer för en artikel inom VVS, tanken är att det ska vara enklare att hålla i sär men även vara säker på att man pratar om samma produkt. Används inom bygg och VVS sinns i mellan fackmän och rörmokare.

Självaste förkortningen RSK stod ursprungligen för ”Rörbranschens Standard-Katalog”

När den här artikeln skrevs så fanns det ca 557 000 olika RSK nummer och 250 000 produkter som fortfarande listas som ”aktiva”.

RSK-databasen har i sin tur en hemsida där man kan söka på RSK-nummer samt se bilder och få fram tekniska information om enskilda produkter.

Moderna badrum

Utvecklingen inom badrum och hur man bygger har gått framåt med stora steg sen 1800-talet. I dag är utbudet större och valmöjligheterna flera. I ett modernt badrum kan värmen tillföras via golvvärme eller element. Det går även att använda både el eller vatten för

Svensk sanitet från 1800-talet

Från början var hygieniska hjälpmedel och bekvämligheter något som för reserverat den Svenska överklassen.

Svensk sanitet från 1800-talet och framåt
Från VVS-forum ”Svensk sanitet från 1800-talet och framåt”. Grafik: Marié Sundberg

Svenska hem från 1900-talet till 2005

FOTO : PERTTI SALONEN, ILLUSTRATION UR BOKEN “VARMT OCH VÄDRAT”.

Quiz om VVS

För dig som har läst hela artiklen eller kanske jobbar som rörmokare, har Byggnadsarbetaren.se tagit fram ett Quiz om VVS-historia på sin hemsida. Trygg på knappen nedan för att testa deras Quiz.

Sven H. Gullman
Sven H. Gullman
Articles: 26